Деца на нашето време - аз ставам личност

Нашите деца са вече на 3 години. Ще потърсим едно тайно съкровище, което е скрито дълбоко в нас. Това ценно притежание ни отваря вратите към богатство от възможности и щастие. Нарича се самоуважение.

Нашето самоуважение може да расте и да намалява през годините, защото то не ни е дадено по рождение. Ние го придобиваме впоследствие. Дали ще имаме добър старт в живота, ако сме уверени в себе си?

През 2000 година Би Би Си започна да заснима живота на 25 деца. Техните семейства са от цяла Великобритания и от различни социални слоеве. Какво въздействие ще окажат родителите върху живота на децата и как ще се комбинират гените и средата им, за да формират тяхната личност? Този мащабен проект ще продължи 20 години, като ще проследи растежа на децата, за да открие какво ни прави такива, каквито сме.

Нашите деца са вече на 3 години. В тази част ще потърсим едно тайно съкровище, което е скрито дълбоко в нас. Това ценно притежание ни отваря вратите към богатство от възможности и щастие. Нарича се самоуважение.

Направихме няколко експеримента с децата, за да разберем какво мислят за себе си и доколко родителите влияят за изграждане на самоуважението у своите деца.

Шарлот Голдсмит е на 3 години и живее в Есекс с брат си, с майка си Ема и с няколко чудовища. Откакто Шарлот се е родила, ситуацията в семейството е много сложна. За Ема това е бил труден период. Тя е била без дом, с провален брак, често без една стотинка и едва свързвала двата края. Но това отдавна е забравено минало.

Сега Шарлот и Ема се разбират добре, което е хубава новина, защото една от най-важните предпоставки за да развият децата чувство за самоуважение е родителите им да ги харесват. Способността на Ема да гони чудовища й идва на помощ по най-неочакван начин.

След доста внимателен подбор, Ема е един от малкото кандидати, одобрени за цивилни полицаи в британската транспортна полиция. Новите попълнения идват в Лондон, за да положат клетва и да им бъдат връчени документите. Самоуважението на Ема е по-високо от всякога. За нея събитието е още по-важно поради факта, че родителите й са дошли да я поздравят. Дори като възрастни, нашето самоуважение може да нарастне, ако родителите ни са доволни от нас. Но всичко това започва в детска възраст.

Самоуважението е свързано с това да можеш да се изградиш като самостоятелна личност.

Но на Алекс Лойд Йънг от Шотландия му е доста трудно да се почувства така заради брат си Айво. Момчетата са еднояйчни близнаци. На 3-годишна възраст всеки от тях започва да развива своя индивидуалност, но доколко добре могат двамата да се различават един от друг?

Макар че близнаците изглеждат сигурни, те всъщност не знаят кой кой е. Повечето деца на 3 години имат представа кои са, но Айво и Алекс все още се борят за това. Те искат да бъдат оценени като индивиди, но непрекъснато ги бъркат. И което е още по-лошо в градината на двамата непрекъснато им правят забележки. Вечно ги бъркат и ги поставят под един знаменател като лоши момчета.
Твърде много негативни оценки могат да се окажат вредни за самоуважението на децата.

Решихме да разберем защо поведението на близнаците е такова чрез развлекателни игри. Лабораторията на професор Джим Стивънсън е цял свят на чудесата пълен с играчки и забавления. Анализирайки действията на децата тук, ще можем да съставим портрет на всяко от тях като индивид.

Първи влиза Айво. Той се съсредоточава върху своята игра, но други деца, като например Итън Кар от Северна Ирландия, изследват всичките възможности. А близнакът на Айво Алекс? Дали ще подходи към къщата на забавленията по същия начин като брат си? Той не избира същата игра. След известно време асистентката на професора Габи отвлича вниманието им. Алекс не реагира, дори когато самата Габи се опитва да го разсее. Макар че Алекс и Айво избират различни занимания, начинът им на игра много си прилича. И двамата се съсредоточават еднакво добре върху непосредствената си работа. Момчетата са добре когато са разделени, но не се радват, когато ги събират отново заедно. Явно е, че те отчаяно се нуждаят от собствено пространство. Те трябва да намерят начин да изразят своята индивидуалност и да развият свои собствени вкусове. Иначе може да имат проблеми като порастнат.

Междувременно цивилен полицай Голдсмит е дежурна на метростанция Брикстън и следи за нарушители на реда. Ема и колегата й са задържали мъж, когото подозират в притежание на наркотици. Като доброволец към британската Транспортна полиция, тя не получава заплащане, но смята, че това, което получава от работата й е достатъчно. Тъй като дълго е била самотен родител, Ема не е свикнала да бъде част от екип, но се чувства много добре. Няколко седмици по-късно Ема е повикана да се яви при районния командир, който й изказва благодарност за добрата работа.

Един от сигурните начини самоуважението ти да се повиши е да те похвалят. Отвъд Ламанша едно от нашите деца е развило вкус към пътешествията. Инвалид по рождение, Алисън трудно е успяла да хареса себе си. Но с Парис тя прави съзнателни усилия и не оставя нищо на случайността. Алисън е художник. Но сега е поканена да позира за снимки, които ще се публикуват в книга за инвалидите. Алисън иска Парис да има по-голяма свобода. Тя иска той да разбере, че е значим колкото всеки възрастен човек. Алисън иска да даде на Парис добър старт в живота, но дали усилията й гарантират, че неговото чувство за самоуважение ще се развие добре?

В Съри, Матю Сингълтън пее преди вечеря заедно с брат си Робърт и мама Катрин. Катрин обича да окуражава музикалния талант на децата си и всичко в нея изразява, че е доволна от тях. Повечето хора вярват, че дружелюбието е признак на високо самоуважение. Матю споделя любовта на майка си към музиката, но дали и той има нейната увереност? Матю се чувства в безопасност и щастлив вкъщи, но навън, в големия свят, без подкрепата на семейството всичко е доста по-различно. Матю е болезнено срамежлив и му е трудно да общува с другите деца.

Той дойде на експеримента с игрите заедно с баща си Греъм. Стеснителността на Матю го кара да се чувства неспокоен в тази непозната ситуация. Той е първото дете, което изобщо не се отделя от родителя си. Разнообразните игри в стаята не го интересуват. Просто му липсва увереността да ги изследва самостоятелно. След известно време, с леко насърчаване от страна на Греъм, Матю най-после започва да играе. При децата, които са изключително срамежливи, има по-голяма вероятност да се появят тревожни симптоми. Т.е. те ще са по-несигурни по отношение на способностите си да се утвърдят в определени ситуации. Това също така може да им попречи да се възползват от възможностите в детската градина или в училище. Щом Матю не може да се чувства добре в нови ситуации и да получава позитивна обратна информация от група деца или от родителите си, това може да навреди на самоуважението му.

Очевидно е, че Матю не е наследил стестнителността си от Катрин. Тя е оперна певица и е изключително уверена в себе си. Катрин пее в спектакъл на Сватбата на Фигаро. Днес трупата репетира заедно за първи път.

Дали Матю е наследил стеснителността си от баща си? Греъм също не прилича на срамежлив човек. Той е директор на една от най-големите лондонски рекламни агенции.

Да вярваш, че можеш да контролираш живота си е от изключително значение за самоуважението ти. Раздадохме въпросник на всички наши родители. Катрин поставя контрола над живота на едно от първите места. Тя смята, че това, което става в живота й зависи от нея. Мнението на Греъм за контрола над собствения живот също е много високо. И двамата смятат, че те са господари на съдбите си. Това е ясен признак за високо самоуважение. Но дали то е постоянна величина?

Тази година Ема направи теста. Както се очакваше, тя също има високо мнение за контрола над живота, даже е на първо място в групата. Ема вярва, че тя контролира живота си даже повече от Катрин. Но това не е било винаги така. През 2000 година, когато Шарлот беше бебе, тя направи същия тест и резултатът й беше противоположен на сегашния. По онова време тя смяташе, че животът й е излязъл от контрол. Три години по-късно, Ема все още глади, но всичко останало се е променило към по-добро.

Но дали щастието на Ема гарантира, че дъщеря й ще се чувства добре по отношение на себе си? Шарлот вижда света много по-различно от Ема. Скоро животът й скоро коренно ще се промени. Ема е подала документи за редовен полицай. Това означава преместване на семейството в Лондон, но пък Ема ще получава заплата за работата, която върши. Наистина всичко зависи от Ема, защото тя е самотна майка. Тя вече контролира живота си, но децата нямат избор. Предстоящите промени ще повлияят на Шарлот. Следващите няколко месеца ще са важно изпитание за нейното самоуважение.

Дали децата, чиито родители са непрекъснато вкъщи, имат предимство? В отдалечения Устършър Ив Скарбро помага при сервирането на закуската на 40 деца. Ив и родителите й живеят в Християнски център. Тази седмица в дома е отседнал детски хор от Уганда. Ив лесно се сприятелява с гостите. В края на всяка седмица, Християнски групи идват на къмпинг в района на Центъра. Преди една година семейство Скарбро са напуснали къщата и работата си, за да следват своето призвание и са станали управители на Християнския център. Карълайн смята, че този начин на живот е предимство за Ив.

Ив бие барабани от съвсем малка и демонстрира забележителни способности за 3-годишно дете. От тестовете ни през 2000 година знаем, че тя е много по-умна от средното ниво; всъщност тя беше в челната четворка на нашата група деца. Решихме да видим как ще се изяви Ив в лабораторията с игрите. Тя нямаше никакви проблеми още от началото. От всички деца тя е най-напреднала в лингвистично отношение. Самоуважението на възрастните расте, ако са способни, и ако имат чувството, че са постигнали нещо. Но малките деца нямат представа дали правят дадено нещо добре или зле. Те трябва да го разберат от най-близките си хора. Защото ако никога не казваш това на детето, то няма да разбере колко е умно.

Обратно в Париж, Алисън има рожден ден. Нейното детство е било много по-различно от това на Парис. Първите си 17 години Алисън прекарва в Дом за деца-инвалиди в Чейли. Вече са се върнали от пътуването и Алисън прожектира на Парис, филм заснет от лекарите й в Дома.

В Глазгоу за палавите близнаци Алекс и Айво е изключително трудно да намерят себе си. Преди месец, обаче, е взето решение да ги раздeлят отвреме-навреме, за да им се даде възможност да действат като отделни личности. Резултатът е невероятен. Собственото пространство им се е отразило много добре. Доказателство за това е тяхната среща. Алекс и Айво са много по-спокойни, по-щастливи и по-дружелюбни. Дори когато са тежко въоръжени. Дали този нов режим им се отразява и те се чувстват по-добре по отношение на себе си?

Учените се опитват да измерят самоуважението при децата. Те са измислили интересен тест за да проверят това подреждане на нещо като пъзел. Начинът, по който децата подхождат към тази проста задача говори много за това какво изпитват към себе си.

Този пъзел би трябвало да е лесен за всяко 3-годишно дете. Затова, в интерес на науката, ние подменихме едно от парчетата. На децата първо се показва нареденият пъзeл, за да знаят, че може да се подреди. Но след това незабелязано подменяме едно от парчетата с друго, което не пасва. Сега вече пъзeлът не може да се довърши, но децата не знаят това. По начина, по който реагират, можем да преценим степента на тяхното самоуважение. Накрая на децата се предлагат звезди, с които да оценят как са се справили. Ако детето избере 6 звезди, това показва, че неговото самоуважение е високо. Но някои от нашите деца избраха само 2 звезди значи те имат ниско самоуважение. Колкото и да изглежда проста, тази система за оценяване се оказа изключително точна.

Психологът Дейвид Месър анализира как се справят децата с теста. Алекс и Айво упорито работят. Като стигат до неподходящата част, те не се обезсърчават, а опитват още по-упорито. Изследванията показват, че хора с високо самоуважение, обикновено продължават да упорстват след провал.
Дали близнаците имат високо самоуважение? Алекс е първи. Алекс, също като Айво, не се справи много бързо със задачата, но важното е, че вярва, че се е справил добре. Дали и Айво има същото високо самоуважение? Всички са доволни, че Алекс и Айво вече могат да се забавляват без да се бият.

Но за семейство Скрабро времето за забавления не достига. Те не винаги успяват да разделят работата от семейния живот. Дали постъпват правилно? Макар, че на родителите им е трудно, този нов начин на живот е дал голяма увереност на Ив. Но дали се е отразил на самоуважението й? Ив веднага поглежда за насърчение. Тя работи правилно и бързо с пъзела. Когато стига до несъответстващата част, тя се деморализира. Изборът на две звезди е ясен индикатор за ниско самоуважение. Похвалите са от изключително значение за изграждане самоуважението на детето. Затова наблюдавахме как Карълайн играе с Ив. За шест минути Карълайн я похвали само два пъти. Дори когато Ив си просеше похвала, Карълайн не я разбираше. Редките похвали демотивират Ив.

Обратно в кухнята, докато готви за толкова много хора, Карълайн разбира какво е да не те оценяват достатъчно. Вниманието на Карълайн е било раздвоено. В последните четири години семейството е понесло редица тежки загуби. Карълайн наскоро е загубила майка си. Бащата на Тим също е починал наскоро. Тези загуби са ги съкрушили. И двамата са били в депресия. Когато тъгуваш е трудно да обръщаш достатъчно внимание на детето си и да му окажеш подкрепата, от която се нуждае.

Дванайсет месеца по-късно, Карълайн започва да се чувства по-добре и да поема контрол над живота си. Но Ив не е забравила тъжния период на майка си.

Алисън със сигурност е успяла да предаде независимото си държание на Парис. Дали посвещението на Алисън е имало смисъл? Добре ли се чувства Парис по отношение на себе си?

В този тест помолихме децата да построят кула като нашата, но техните чаши са направени така, че да се да не могат да се задържат една върху друга. Парис не се опитва да играе играта. Той сам решава какво да прави. Това отношение може да е показателно за високо самоуважение. Ние знаем, че Парис може да бъде член на група, но по времето на експеримента той беше сменил много детегледачки и може би просто му беше омръзнало различни хора да му нареждат какво да прави.

Увереността все още е проблем за Матю Сингълтън той е неуверен и не може да общува с другите деца.

Увереността не гарантира високо самоуважение. А дали да си неуверен означава, че имаш ниско самоуважение? Решихме да проверим. Нашият последен експеримент-игра ще покаже как родителите могат да повлияят на самоуважението на своите деца. Почти е невъзможно да се подредят кубчетата в кутията, но те не го знаят.

Греъм непрекъснато окуражава сина си. Той е упорит и иска да успее. По неговия пример синът му също упорства. Когато Матю се отегчава, Греъм го привлича отново към играта, като го кара да се почувства един от отбора. Те играха в продължение на 25 минути най-дълго от всички от групата. В края на тестовете помолихме Матю да се самооцени. От всичките деца той единствен взе всичките звезди! Няма голямо значение, че извън къщи Матю е малко срамежлив. Високото му самоуважение би трябвало да му помогне да превърне стеснителността си в преимущество. Баща му е чудесен пример за подражание. Матю получава добър старт в живота. Едно от нещата, които най-много му помагат е фактът, че семейството му е стабилно.

За Шарлот Голдсмит нещата не са толкова стабилни. Нейната майка ще става редови полицай. Ема е взела пари назаем, за да се премести в Лондон, където ще бъде работата й. Клаудия е от Италия. Тя ще живее с тях и ще се грижи за дома. Това е огромна промяна за семейството. Като полицай на редовна служба, помощите най-после ще спрат и Ема ще може да плаща сметките си сама. Но първо трябва да премине 5-месечен курс на обучение, което означава, че Клаудия ще се грижи за Тайлър и Шарлот.

Като всичките други деца, Шарлот също премина през нашите тестове. Двете започват да играят заедно в много добро настроение. Но Ема се е съсредоточила и упорито реди невъзможния пъзел. Упоритостта й подхожда на високото й самоуважение. Какво показват тестовете за Шарлот? Нуждата на Шарлот от внимание беше очевидна през време на нейните тестове. За разлика от останалите деца, тя търси подкрепа, макар че може да се справи с пъзела сама и го подрежда толкова добре, колкото и останалите. Шарлот си взема само две звезди. Това не е добър знак. Дори когато й дадохме втори шанс, Шарлот продължи да смята, че заслужава две звезди. Самоуважението на Ема е нарастнало изключително много през последните една-две години. Но Шарлот изостава в това отношение. Предстои й дълга раздяла с Ема. Докато са разделени, на нея ще й е трудно да поддържа самоуважението си на нужното ниво.

Карълайн е решила да хвали Ив много повече. Първия път тя похвали дъщеря си само два пъти. Този път Карълайн е в добро настроение и я окуражава. Когато Ив търси одобрението й, тя веднага реагира. Ив не се оплака и не помоли за помощ нито веднъж. И което е още по-важно и двете се забавляват.

Има още един фактор, който ще помогне на Ив да се чувства добре по отношение на себе си. Семейството е изключително вярващо. Чувството, че са ценени членове на своята църковна общност, повишава самоуважението на Тим и Карълайн. Може би и Ив ще развие това чувство за принадлежност, докато расте, което ще повиши нейното самоуважение.

За всички ни е важно да имаме самоуважение, но за Парис то е от особено значение. Алисън е наясно, че занапред Парис, повече от всеки друг, ще трябва да се справя сам. Няма съмнение, че Алисън е стойностна личност. Кралицата я удостоява с награда за постижения в изкуството.