Изгубеният дворец в Хамптън Корт

Хамптън Корт е един от най-впечатляващите дворци на света. Той е царствен, импозантен и е в типично английски стил. Възможно ли е да крие някаква тайна? Историкът Джонатан Фойл е убеден, че под Хамптън Корт лежи една от най-значимите сгради в Англия. Но не става дума за кралски дворец, нито за английска сграда.

Археолозите за първи път имат разрешение да потърсят доказателства в полза на тази теория . Ако предположенията се потвърдят, някой трябва да пренапише историята на двореца Хамптън Корт.

Хамптън Корт е една от най-големите атракции във Великобритания. Всяка година през портите му влизат повече от половин милион посетители, разглеждат близо хилядата помещения и се разхождат из великолепните градини. Туристите са пленени от разкази за политически драми, мрачни интриги и кралска разточителност.

Всяка една част от двореца носи сведения как той се е променял през вековете и как наследниците на престола са го доразвивали.

Но дворецът има и тайни, за които хората не знаят.

Как е започнало всичко? Как ли е изглеждал Хамптън Корт преди няколкостотин години?

В централната част през 1515 г. е издигнат първият дворец. Строителят не бил кралят, а негов приближен, глава на католическата църква в Англия и един от най-влиятелните хора от епохата на Тюдорите кардинал Томас Уолзи.

Уолзи е най-неразбраната фигура в историята на Великобритания. Той е един от най-великите умове на английското духовенство до деветнайсти век.

Историята се пише от победителите и Уолзи отначало бил такъв, но после претърпял поредица от загуби.

Уолзи е бил син на касапин и всички очаквали да наследи професията на баща си. Но младият Томас бил необикновено умен и имал други планове. Той постъпил в колежа Модлин в Оксфорд и бързо надминал състудентите си.

Той бил звездата на Оксфорд и учел светкавично. На петнайсет години Уолзи бил вече бакалавър. Станал най-младият зрелостник в историята на колежа.

Уолзи имал големи планове и амбиции. Той знаел, че човек с неговото скромно потекло може да ги осъществи само ако направи кариера в църквата. На двайсет и пет години го ръкополагат за свещеник. След още девет години той е личен свещеник на Хенри Седми. Когато короната наследил младият и неопитен Хенри Осми, амбициозният Уолзи знаел, че трябва да спечели благоразположението на новия крал. Решил да му докаже, че е незаменим.

В ранния етап на царуването, Хенри и Уолзи имали чудесни отношения. Те били приятели.

Приятелството им осигурило на Уолзи непрекъснати повишения. За няколко години той станал главен свещеник на краля, което му дало пълен контрол върху държавната политика.

Смята се, че Уолзи е управлявал държавата докато кралят се забавлявал. Той ходатайствал Уолзи да бъде повишен от папата.

През 1515 година Уолзи станал кардинал. Това било и желанието му, защото като свещеник на краля, дори като негов съветник, той бил слуга на краля и, следователно зависел от решенията му. Но след като станал кардинал, статутът му бил независим.

По това време Уолзи е на върха на кариерата си. Имал такава власт, че хората го наричали втория крал. Натрупал и невероятно богатство. По днешните стандарти печелел около 30 милиона долара годишно. Той можел да си построи луксозен дворец нещо, което отговаря на високото му положение.

Хамптън Корт бил огромен проект. Той се откроявал, бил по-голям и от дворците на Хенри. Той отговарял на представата за абсолютния дворец.

През 1522 година, сатирикът Джон Скелтън, споменал, че дворците на Хенри били великолепни, а Хамптън Корт на Уолзи излъчвал превъзходство. Още съвременниците му смятали, че с Хамптън Корт кардиналът е надминал краля.

Уолзи обичал среброто, казват, че имал помещения отрупани със сребро, картини и скъпи гоблени. Но той имал нужда от тази помпозност, за да утвърди авторитета си. Дворците, облеклото и цялото великолепие били просто театрален реквизит.
Най-важното за неговата власт била връзката му с краля.

Уолзи построил Хамптън Корт за шест години, но нямал никаква представа как изглежда заради последвалите събития.
Кардиналът бил замесен в най-големия скандал от епохата на Тюдорите разводът на краля. Катерина Арагонска, първата жена на Хенри, не успяла да го дари с потомство и кралят решил да се разведе с нея и да се ожени за новата си любов Ана Берлинска. Уолзи трябвало да се заеме с развода.

Тази кампания се проточила, Уолзи искал да получи развод като оказвал натиск върху Рим и се опитвал да повлияе на решението на Хенри, но навсякъде удрял на камък. Хенри не приел провала на Уолзи. Той го харесвал, но кардиналът не успял да изпълни задачата и трябвало да си върви.

След двайсетгодишно приятелство, кралят скъсал с Уолзи. Раздялата била ужасна. Кардиналът бил обвинен в предателство. Изпратили заповед за арестуването му и всичките му притежания били конфискувани. Уолзи умрял преди да падне в ръцете на краля, но Хенри искал да заличи всички следи от човека, който го предал.

Строежът на двореца започнал през 1515 година и завършил през 1521. Уолзи му се наслаждавал само четири години преди кралят да го конфискува и да започне да го преработва. Обезобразяването на двореца на Уолзи струвало на Хенри шейсет и две хиляди лири. Въпросът как е изглеждал дворецът през четирите години след завършването си. За съжаление няма запазена картина от първоначалния му вид.

Смята се, че Хамптън Корт е един от дворците строени за епископи и архиепископи по това време в Англия. Но вероятно той е бил много различен от характерните дворци от този период. През трийсетте и четирийсетте години на шестнайсти век Хенри е свършил много работа, за да заличи построеното от Уолзи.

Кралят е запазил само няколко части от двореца на кардинала. Сред тях са великолепните медальони с италиански скулптури на римски императори над портите.

Когато Хенри конфискувал двореца, в него имало голям запас от строителни материали. Той срутил някои от постройките на Уолзи и ги издигнал наново. Докарал нови материали и ги комбинирал със старите. Получила се някаква еклектична смесица от построеното от Уолзи и добавките на Хенри Осми.

През последните трийсет години информацията за Хамптън Корт се събира бавно от проектите за пристрояване и реконструкции.

Впечатляват съхранените теракотни изделия на Уолзи. Теракотата започва да се използва в Англия през 16 век. Прекрасните класически мотиви се внасяли директно от Италия. Италианската традиция в теракотата е била добре утвърдена. Очевидно от Италия са пристигнали работници, за да работят по двореца на Уолзи и те правели теракотните предмети.

Но фрагментите сами по себе си не са достатъчни, за да покажат как е изглеждал дворецът. Открити са и други елементи, които са вградени в по-късната сграда. Задната част от параклиса на Уолзи е открита случайно през 1982 година. Тухлите са боядисани, което напомня за светлите тонове, покриващи двореца на Уолзи. Има и един мистериозен свод, чиято функция не е разгадана досега.

Помещението пред самия параклис било с големи квадратни прозорци. Предполага се, че е било сводеста галерия.

Следва голямата зала, най-важното помещение в двореца. Смята се, че Хенри Осми я е построил цялата, но според нови разкрития кралят само е реконструирал залата. Доказателствата сами по себе си изглеждат непълни, но когато се подредят всички заедно, се получава нещо уникално.

За своя изненада историкът Джонатан Фойл открива, че дворецът на Уолзи е строен по строга геометрична схема от кръгове и триъгълници. Концепцията е странна за произведенията на средновековната архитектура, които били накъсани и хаотични. Проектът на двореца в Хамптън Корт е бил напълно завършен преди да бъде поставена и първата тухла.

Дали Хамптън Корт е първата английска постройка, вдъхновена от италианския ренесанс? Джонатан Фойл е убеден, че отговорът се крие в сградите на Флоренция люлката на ренесанса. Там историкът търси доказателство в подкрепа на радикалната си теория. Ренесансът представлява културно възраждане на класическите ценности на Рим и древна Гърция. Той продължава около двеста години и засяга всички области на изкуствата, включително ахритектурата. Палацо Медичи-Рикарди е построен през 1444 година за Квазимоди Медичи, главата на флорентинската династия и един от най-влиятелните хора в Италия. Смята се, че това е прототип на ренесансовия дворец.

Във вътрешния му двор Джонатан Фойл е поразен от сходството с двореца на Уолзи.

Джонатан Фойл е убеден, че отговорът на загадката е пред него. Последното доказателство е под формата на книга публикувана през 1510 година с името Кардинал Арту, наръчник за това как се става кардинал. В една глава дори е описан идеалният дворец на кардинала.

На няколко страници с едир шрифт пише: Де Орнаменто Домус, което е сборник от съвети за декорация на дома. Оказва се, че планът на Хамптън Корт е съобразен напълно със съветите за идеалния дворец. Влизаш в квардатен двор както във Флоренция, в който виждаш главите на римски императори, нека си спомним медальоните от Хамптън Корт. В северната част на двора е входът към вътрешната зала, отново както в двореца на Уолзи. От тази зала се влиза във втора, и двете са свързани с параклис. Случаят в Хамптън Корт е точно такъв, за първи път в цяла Англия. В текста има много сходства с двореца на Уолзи. Със сигурност кардиналът е чел сборника.

Уолзи не само се е състезавал с италианските кардинали, но е искал да ги надмине. Историкът Джонатан Фойл иска да докаже, че това е вярната теория, но за да го направи, трябва да намери изчезналите елементи от двореца на Уолзи. За целта той трябва да разкопае основите на двореца на Хенри Осми.

Екип оксфордски археолози му помага в наместването на последните парчета от пъзела.

Разкопани са четири ключови места около двореца.

Очакването при задната стена на параклиса да бъде намерен праг на врата, която е вход към крипта не се оправдава. За съжаление разкопките не успяват да хвърлят светлина върху функцията на зазидания свод при параклиса.

Втората цел на разкопките са основите на голямата зала, построена от Хенри Осми.

Историкът Джонатан Фойл се надява да намери и следи от кухните на Уолзи, които стигат до голямата зала. Той търси основите на стена и ги открива на точното място. Но най-интересното предстои. Рововете под голямата зала разкриват, че Уолзи е първият, който я е построил.

Разкопките под едновремешната кухня на Уолзи показват нещо изключително. Ред от плочи, зазидани в твърдия хоросан. Те са пъстри и приличат на дреха на арлекин. Оказва се, че това е подът на изчезналата кухня.

Още по-интересно е, че отдолу минава оловна тръба. Това показва, че Уолзи е имал водопровод с прясна вода. Не е известно кой го е направил кардиналът или Хенри Осми, но фактът, че тръбите минават под пода на Уолзи, доказва, че са били част от неговия дворец.

Планът на историка, подкрепен с доказателствата от разкопките, ни помага да се върнем 500 години назад във времето и да видим първоначалния дворец на Уолзи в Хамптън Корт. Този необикновен дворец, украсен с позлатени кубета и стенни декорации се е виждал от километри - архитектурният шедьовър на средновековна Англия. В неговия център е сводестата галерия.

В резултат на разкопките са открити необходимите доказателства. Впечатляващи са кухненският под от епохата на Тюдорите и фактът, че Уолзи за първи път е прекарал водопровод. Открити бяха и останки от голямата зала на Уолзи, точно на мястото, предвидено от историка Джонатан Фойл.

Но някои мистерии остават нераздагани.

Източната стена на параклиса е пълна енигма, а очевидно там е имало нещо важно. Хубаво е когато дворец като Хамптън Корт има своите тайни. Оказва се, че Хамптън Корт е първата ренесансова сграда в Англия. До този момент се предполагаше, че италианските принципи са въведени 30 или 40 години по-късно.

Според доказателствата трябва да гледаме на този паметник на европейската култура като на велик дворец на един духовник.

Уолзи е имал международно значение, упорито забравяме това. Той е бил европеец. Звучи твърде логично, че от тази позиция той е искал да построи двореца си подобно на италианските кардинали.

Това е решаващ момент за английската архитектура. Той има своите следствия, както например скъсването на Хенри с Рим, променя посоката на религията в Англия.