Човешките инстинкти: жажда за близост

Защо годишно се продават по 18 000 километра червило?
Какво прави един човек повече от 3000 пъти в живота си?
Защо всеки ден се използват по 15 000 литра афтър-шейв?
Какво изгаря 250 000 калории през целия ни живот?
Какво правят 240 милиона души всяка вечер?
Отговорът на тези въпроси е един. Става дума за секса.

От всички човешки инстинкти, най-могъщ е сексуалният, защото той създава следващото поколение. От древните си предци през милиони поколения ние сме наследили силната нужда от намиране на партньор и създаване на потомство. Какво във външния ни вид, в миризмата ни и в богатството, което притежаваме, привлича идеалния партньор? Кои сили ни тласкат към ревността и отмъщението? И мъжете, и жените изпитват силно желание за правене на секс и създаване на деца, но телата ни са много различни и по-тази причина ние търсим различни качества у бъдещите си партньори.

В университет в Лондон е направен експеримент с цел да се онагледи разликата между мъжа и жената при подбора на сексуален партньор. Двама актьори спират случайни студенти и им отправят сексуални предложения в прав текст. Този опит е проведен за пръв път в Държавния университет на Флорида. Целта е да се открият основните разлики в принципното отношение на мъжа и жената към случайните контакти. От всички запитани жени няма една, която да е приела предложението за секс с непознат.

Във Флорида, трима от четиримата мъже се съгласяват за секс с жена, която виждат за пръв път. На предложение за кафе се съгласяват само половината мъже. Резултатите от експеримента в Лондон са сходни.

Въпреки контрацептивите и сходното поведение между мъжа и жената в модерния свят, отношението им към секса и коренно различно и за това има проста биологична причина. При човешките същества, всичко се свежда до един единствен факт - жената е тази, която ражда детето. За времето, необходимо на жената да носи едно дете, мъжът може да направи стотици. Световният рекорд принадлежи на марокански владетел 888 потомци.

Основната разлика при създаването на децата се съдържа в нашите тела. Това е яйцеклетката - една от най-големите клетки в женското тяло. През целия си живот, жената отделя едва 400 от тях. При мъжа е обратното сперматозоидът е най-малката клетка и при една еякулация, мъжът изхвърля 300 милиона от тях.

Нормалната бременност продължава 40 седмици време, през което жената ще изгори 80 000 калории, равни на 30 маратонски бягания. За мъжа, зачеването на дете може да отнеме по-малко време и по-малко енергия, отколкото за сваряването на яйце. При такава разлика в натоварването лесно можем да разберем защо жените са инстинктивно по-предпазливи от мъжете по отношение на случайните контакти. При подобни различия, намирането на партньор може да се окаже сложен проблем.

Кое предизвиква сексуалното привличане? Това е смесица от тайнствени фактори, но науката започва да изолира някои от тях. В общи линии външният вид е много важен, но отново мъжете и жените се интересуват от различни качества. Жените търсят най-доброто за своите деца, тоест най-добрите гени. Но как ги откриват? Оказва се, че ако искаме да бъдем хит сред жените, трябва да обръщаме внимание на геометрията. Изследванията доказват, че телесната форма на мъжа е ясен знак за това колко привлекателни ще бъдат децата му. Ако приличате на круша, няма да имате голям успех, но ако предложите на жената класическата триъгълна форма, нещата се променят. Най-важните съставки на привлекателното мъжко тяло са тесен таз с широки рамене и гръден кош. Това не е случайно, защото е знак за физическа мощ и силна имунна система. В далечната ера на първобитния човек това е било знак за добри гени, превръщайки мъжа с триъгълна форма в капан за жените. Очевидно, когато жената види един мъж, тя инстинктивно оценява неговите гени и тези на децата, които той може да създаде. Още по време на пубертета, момичетата знаят какво да търсят у един мъж, тъй като се развива сексуалният им инстинкт.

А какво предпочитат мъжете? Форма на женското тяло, подобна на пясъчен часовник, е привлекателна за всички народи. Защо? Защото е сигурен знак за плодовитост. Малките момичета имат тесен таз и плоски гърди, тялото им наподобява права линия, но с навлизането в пубертета, тазовете им се разширяват, а гърдите им се уголемяват. Това е показва, че менструалният им цикъл е започнал и те могат да забременеят. Промяната може да е малка, но е изключително привлекателна. Това е допълнителна разлика между половете мъжете не търсят само добри гени плодовитостта на жената е също от голямо значение.

И мъжете, и жените се стремят към здраво потомство, а това означава деца със силна имунна система, подготвена за борба с болестите. Всеки от нас, чрез гените си, предава на своите деца способността да се борят с болестите. Затова инстинктите ни карат да търсим партньори с имунна система, различна от нашата. Защо? Защото това е гаранция за по-голям шанс на децата ни срещу болестите.

Стане ли дума за гени, противоположностите се привличат. Нашите инстинкти са се развили така, че улавяме невидимите сигнали, за намирането на подходящия партньор. Има множество фактори, по които определяме някого за привлекателен, и тогава телата ни реагират подсъзнателно. Мъжете винаги са готови за сексуален контакт, дори и да не го осъзнават. Причината е в тестостерона, който постоянно се смесва с кръвта им. При вида на потенциален партньор, зениците ни се разширяват, а ако има ответна реакция, настъпва и редица физиологични промени. И мъжкият, и женският мозък отделят голямо количество допамин вещество, от което се чувстваме приятно. Тялото ни започва да се поти, което може да засили привличането на противоположния пол. Адреналинът се стрелва през телата ни, отклонявайки кръвта от коремната област, и ни кара да се чувстваме замаяни и превъзбудени. И най накрая, кръвта нахлува в устните и половите ни органи. За части от секундата инстинктите ни подготвят за секс, като пречат на мозъка да се занимава с нещо друго.

Според американско проучване, мъжете, които се женят, печелят с 50% повече от мъжете на същата възраст, които остават ергени. Учените смятат, че причина за това е стремежът на жената да открие партньор, който да осигури бъдещето й. Ако искате да се убедите в значението на състоянието на един мъж, посетете зоопарка. В животинското царство обезпеченият мъжкар е много по-привлекателен за женските. Например за някои видове пингвини, камъните са като твърда валута. Защото те са важни за оцеляването на малките. Колкото по-висока е купчината камъни около гнездото, толкова по-силна е защитата срещу снега и леда и е по-голям шансът от яйцата да се излюпят здрави пингвинчета. Женските не търсят само най-добрите гени търсят мъжкаря, притежаващ средства за най-добра защита на потомството им.

Ако мъжкарите притежават нещо изключително, то в царството на животните има много начини за перчене пред противоположния пол. Понякога представянето е много пищно. Съществува теория, че и мъжете използват похвати за сближаване, подобни на опашката на пауна. Но от гледна точка на инстинктите, намирането на подходящия партньор не е достатъчно, защото може да се намеси изневярата. Стана ясно, че за разлика мъжете, жените избягват случайните контакти. Тогава какво кара една жена да изневери?

Отговорът отново се крие в биологията. Има още една разлика между женския и мъжкия организъм, която тласка инстинктите ни в противоположни посоки. Повечето мъже са плодовити целодневно и целогодишно и всички го знаят, но при жените е малко по-сложно. По отношение на овулацията жените се отличават от другите женски бозайници. Повечето женски оповестяват своята овулация чрез рев, а някои примати я рекламират чрез подутите си червени дупета,/ но жените крият овулацията си от мъжките погледи. За мъжете, това значи по-чести контакти, защото жените не искат да пропуснат шанса за зачеване в малкото плодовити дни. За жените обаче овулацията означава и друго възможност за правене на секс и дори забременяване от друг мъж. Понякога това може да не е просто възможност, но и мотив, защото на подсъзнателно ниво, жените знаят кога са готови да заченат и през тези дни чувстват нужда от пазаруване на гени.

Експеримент в университета Стълринг в Шотландия изследва типовете мъже, които харесват жените в различните периоди от менструалния си цикъл. Жените са разделени на две групи едните са в овулация, а другите не са. Тези от тях, които не са в овулация, предпочитат по-женствените лица. Дамите в овулация единодушно одобряват класическата мъжественост.

Учените имат обяснение за това. По-мъжествените лица - с дебел врат, широка челюст и брадичка, сключени вежди, излъчват повече сила и здраве качества, които всяка жена желае за детето си. Жената е подтиквана да избере най-добрите гени за потомството си и това често я води към изневяра. Според британски изследвания, повечето жени изневеряват точно през четирите дни на своята овулация.

Различни проучвания по света сочат, че най-малко едно на всеки 10 деца е отглеждано от мъж, който не подозира, че не е биологичен баща на детето. От гледна точка на еволюцията, е катастрофално един мъж да отглежда потомството на друг, защото по този начин хаби ценни ресурси за опазването на гени, които не са негови. По тази причина мъжете притежават друг силен инстинкт ревността.

Тя е инстинкт, който присъства във всички народи по света. Европейско проучване на убийствата доказва, че ревността е причина за една трета от общия брой на убийствата по света.

Извършихме зашеметяващо пътуване през необикновения свят на сексуалните инстинкти и, въпреки че се доближихме до разгадаването на загадката на сексуалното привличане, все още сме далеч от разбирането на чувството, наречено любов