Холивудски ножове

Холивуд Градът, който прославя младостта, красотата и блясъка. Неговите звезди са икони, а техните лица са неговото богатство.

Голяма част от вечната красота на Холивуд не е естествена. Тя е дело на най-добрите пластични хирурзи в града.

Не само съвременните звезди прибягват до операции. Някои от най-големите актьори в историята на киното Джон Уейн, Гари Купър, Рита Хейуърт, Франк Синатра, дори Мерилин Монро, са лягали под ножа.

Операциите на звездите обикновено се потулват, извършват се тайно и почти винаги се отричат. Това е историята зад мита на холивудския блясък. Приказка за онези, които помагат за създаването на легендата, и за това как стремежът към звездна слава става неразривно свързан с хирургическия скалпел.

Преди повече от 50 години Мерилин Монро е оперирана, което й позволява да изгрее на големия екран. На 20-годишна възраст тя копнее да стане актриса. Но едно след друго студията я наемат, а после я изхвърлят. След тригодишни безуспешни опити Мерилин започва връзка с Джони Хайд, един от най-влиятелните агенти в Холивуд, който й обещава да я направи звезда, но първо трябва да се оправи хлътналата й брадичка.

Пластичният хирург, с който Монро се консултира, е д-р Джон Пангман. В интервю, излъчено за първи път, той разкрива какво във външността на Монро я притеснява: Когато работела за 75 долара на седмица, някой я нарекъл чудото без брадичка и това я разтърсило. Когато дойде при мен, тя каза: Знам, че не съм актриса с тази моя брадичка. Звездата е осветена отвсякъде и ако камерата ме улови в профил, забравям и трите думи, които трябва да произнеса.

Като изгражда линията на челюстта и подсилва брадичката й, д-р Пангман подобрява пропорциите в лицето на актрисата. Но тя настоява лекарят да пази операцията в тайна. Пет или шест дни след това един от големите кинорежисьори я кани на пробни снимки. Филмът на Джон Хюстън Асфалтова джунгла от 1950 г. за банда крадци на бижута се оказва повратна точка в кариерата на Монро. В него тя вече е с по-изразителна челюст.

Успешното изпълнение й донася нови роли, включително във филма, който ще я утвърди като русата бомба Диамантите са най-добрите приятели на едно момиче. Три години след операцията Монро е една от най-големите звезди в Холивуд. Тя става звезда в епохата, когато на власт са киностудиите.

По-късно Мерилин става пациентка и на д-р Майкъл Гърдин. Тя го посещава в края на 50-те години, 8 години след операцията на брадичката, когато вече е била съпруга на драматурга Артър Милър. Леката сплеснатост на брадичката на Монро, забелязана от д-р Гърдин, обяснява променената й външност в по-късни филми. През април 1962 г. тя работи върху последната си лента Трябва нещо да дадеш. Но трите неуспешни брака и бурната й връзка с президента Кенеди започват да й се отразяват. Актрисата редовно злоупотребява с успокоителни, а честите й отсъствия от снимки забавят продукциите. В деня след посещението при Гърдин Монро е уволнена от студиото. Макар после да е възстановена на работа, последният й филм остава незавършен. Два месеца по-късно тя е намерена мъртва.

Все така красива, когато умира на 36 години, Монро се спасява от перспективата да остарее в Холивуд. Веднъж казва, че когато красотата й повехне, почитателите й ще я забравят. Но ако за актьорите е трудно да остареят в Холивуд, не сме ли виновни ние, с нашата мания по младостта?
Бевърли Хилс е домът на богатите и известните. Този изискан град приютява и една от най-многобройните общности на пластични хирурзи в света. Зад елегантните фасади една дискретна индустрия обслужва холивудската мания по младостта и красотата.

Професионалистите в бизнеса съветват изгряващите звезди кои физически характеристики имат интерес да променят. Носът на Деми Мур например днес е различен от онзи, с който за пръв път се явява на сцената.

Управлявани от мощни магнати, студиите обвързват с договори новооткритите си таланти и ги преобразяват напълно. Много начинаещи звезди от това време се подлагат на козметични операции, за да подобрят шансовете си. Кларк Гейбъл коригира зъбите и ушите си. Рита Хейуърт трябва да повдигне линията на косата си. Комикът Милтън Берл трябва да скъси носа си. А носът на Дийн Мартин е изправен и стеснен. Но хирургическото разкрасяване се извършва тайно.

Всеки, който е достатъчно възрастен и продължава да се снима в Холивуд, прибягва до скалпела. Това е жизненоважно за актьорите. Има безброй примери за холивудски звезди, които са се оперирали, като Фей Дънауей, Силвестър Сталоун, Майкъл Дъглас, който изглежда прекрасно за мъж на неговата възраст. Това не е божие дело. Гравитацията е универсална. Майкъл Дъглас отрича да си е правил операция. Но съвременните актьори, прибягващи до тези разкрасителни процедури, следват една дълга поредица от някогашни звезди. Екранните идоли от златната епоха на Холивуд актьори като Джон Уейн и Гари Купър, са използвали пластична хирургия в залеза на кариерата си.

Гари Купър за първи път се снима във филми през 20-те години. Той е един от най-фотогеничните и елегантни актьори в Холивуд и се превръща в американски символ.
Но критиците забелязват, че след 40-ата си година Купър не остарява красиво. Когато навършва 50, негова запазена марка става набразденото лице, с което се явява във филми като хита Пладне. Но Купър е недоволен от застаряващия си вид. На 56-годишна възраст той влиза в нюйоркска болница за пластична операция под името Франк Джеймс.Оттам твърдят, че са го оперирали само от лицева киста. Но дори опроверженията на Купър не успяват да приспят подозренията, че му е правен лифтинг. След престоя си в здравното заведение увисналите бузи на Купър изчезват.
4 години след това, когато е на 60, Гари Купър умира.

Негови колеги актьори и певци като Франк Синатра и Джон Уейн се радват на творческо дълголетие. Подобно на Купър, и те се борят с трудността да остарееш в Холивуд.

След като прехвърля петдесетте, Джон Уейн вече не прилича на традиционния холивудски герой. Студиото му го подтиква да помисли за пластична операция. Уейн отказва. Той вече се е примирил с унижението да носи тупе, за да скрие плешивостта си. Освен това, той започва и да пълнее нещо недопустимо за кинозвезда.
Актьорът постоянно е на диети, което го кара да страда.

Цяло десетилетие кариерата му е в застой, но външността най-после му носи дивиденти, когато му е предложена ролята на Рустър Кобърн в Твърд характер. Героят е застаряващ и пълен шериф, който не носи на пиене.
Изпълнението на Уейн му носи Оскар, който дотогава му се е изплъзвал. Това би било достоен завършек на 45-годишна кариера на големия екран. Но окрилен от успеха на Твърд характер, Уейн иска да продължи да се снима. Навършил 60 години, той се съгласява да се подложи на операция. Най-напред, за да изглади бръчките по шията си. Операцията е извършена от неговия приятел пластичният хирург д-р Франклин Ашли.
Той премахва и излишната кожа от горните клепачи на Уейн, които пречат на зрението му. За да запази операцията в тайна, Уейн се възстановява в дома на Ашли, но синът на хирурга разкрива истината.

Няколко години по-късно се налага Уейн да си направи втора операция и този път се регистрира в болница под истинското си име Мариън Морисън. След Твърд характер Уейн снима още 11 филма. Когато участва в Точния мерник, филм за стрелец, който страда от рак, е почти 70-годишен.Този филм е последният в кариерата му. Той прекарва последните години от живота си в борба с болестта и в плаване на своя ремонтиран миночистач. Когато зарязва киното, с облекчение загърбва грижите за външността си.

Но в Холивуд външният вид е всичко. Кърк Дъглас, Бърт Ланкастър, Франк Синатра - всички те продължават да работят след 70-ата си годишнина с помощта на лифтинги.

Кариерата на Синатра продължава повече от половин век. През 1971 г. той обявява, че се оттегля от шоубизнеса и изнася последния си концерт на 55-годишна възраст. Но се оказва, че не е Синатра продължава да пее още 25 години.

През по-голямата част от живота си той живее с дефект по рождение от лявата страна на лицето си. Тъй като е роден със секцио, форцепсът оставя белег в областта на ухото и шията му. Част от обичката на лявото ухо липсва, поради което то изглежда по-малко и по-високо разположено от другото. Но едва след като навършва 60 години, Синатра се консултира с пластичен хирург. Освен отстраняването на проблема му, певецът се подлага и на лифтинг. Случаят се потулва. Няколко години по-късно Синатра отново си прави лифтинг. Последният си концерт той изнася на 80-годишна възраст.

Ако мъжете звезди на Холивуд остаряват трудно, съдбата е много по-сурова към екранните богини. Някога смятана за една от най-привлекателните жени в Холивуд, Лана Търнър е звезда в истинския смисъл на думата. Тя поддържа външността си с лифтинги, откакто е навършила 40-годишна възраст. Но и след шейсетте търси помощта на хирурзите. Тъй като иска почитателите да я помнят такава, каквато е била, на старини тя рядко се появява на публични места.

Хората не обичат да виждат как екранните им идоли стареят и се отпускат. Тогава те се сблъскват с масовото неодобрение. Рита Хейуърт се превръща в един от секс-символите на 40-те години. Тя е сключила договор със студио още на 14, Но когато навършва 40, се разболява от Алцхаймер. Болестта води до пристъпи на обезпокоително поведение, които публиката неправилно смята за избухвания на някогашна красавица, която се е самозабравила. Функциите на мозъка й отслабват, но д-р Франклин Ашли й прави лифтинг на лицето. Когато отива в клиниката за възстановителни процедури, тя изобщо не знае защо е там.

Много от пациентите-звезди предпочитат да резервират цяла клиника за пластична хирургия за една сутрин, отколкото да бъдат разкрити. Отричането и досега е на мода. Убежището на знаменитостите Палм Спрингс е дом на д-р Борко Джорджевич тайното оръжие на семейство, прочуто с младостта и свежестта си. Майката на блестящите сестри За За и Ева Габор, се казва Джоли. Тя има два лифтинга, преди да дойде при д-р Джорджевич за трети - на 80-годишна възраст. Лекарят разказва, че Джоли толкова е държала на външността си, че на път за операционната помолила екипа да я изслуша: Скъпи, моля те, не се отказвай. Ако ми се случи нещо и умра, искам да довършиш операцията. Моля те, довърши я, така че когато ме погребат, да изглеждам красива.

Четири седмици след операцията тя показва новото си лице на парти. Още на другия ден телефонът на д-р Джорджевич се взривява от обаждания на бъдещи пациентки. Дъщерите на Джоли също са впечатлени от работата на лекаря.

Подобно на сестра си За За, Ева също прави кариера като кино и телевизионна актриса. Но вече е прехвърлила 60-те. Претърпяла е един лифтинг. Успешната операция на майка й я кара да се подложи на втори. Ева запазва в тайна приноса на лекаря за продължителната си кариера.

Когато За За Габор се решава на операция, се обръща към д-р Джон Уилямс, неин бивш си зет. По това време тя вече си е правила лифтинг. И отново ще търси услугите на д-р Уилямс. Операцията е извършена в неговата клиника в Бевърли Хилс. Но за посещението на За За в клиниката е изтекла информация. Папараците заснемат почти неузнаваемата актрисата с превръзки на лицето. Тя обвинява хирурга, че я е издал, за да си направи реклама

В Холивуд е недопустимо подобни тайни да стават обществено достояние. Холивуд поддържа фантазията, че неговите звезди са красиви и съвършени и завинаги остават такива. Съвършените хора не си правят пластични операции Те нямат нужда Защото са съвършени.